IKAN KERING
Pengenalan
Memproses ikan kering adalah satu cara pengawetan ikan secara tradisional sejak dahulu lagi, tetapi ianya tidak diusahakan secara komersial.
Ikan kering hanya diproses dari ikan-ikan lebihan untuk jualan atau ikan berkualiti rendah. Antara jenis ikan yang sering digunakan ialah ikan gelama, cencaru, duri, timah dan pari.
Carta Alir
Bahan-bahan Pemprosesan Ikan Kering
Bil
Bahan-bahan :
-Ikan
-Garam Kasar
Cara-cara Pemprosesan Ikan Kering
a) Menyiang Ikan
Ikan dibuang sisik, perut dan dibelah dari bahagian atas dan dibuka berbentuk 'kupu-kupu'. Ikan yang telah siap disiang dibersihkan dari kotoran darah dan lemak.
b) Proses Pemerapan
Ikan disusun di dalam bekas dan ditabur garam kasar berselang seli dan berlapis-lapis serta dibiarkan semalam.
c) Mencuci
Ikan yang telah diperap air garam dibersihkan terlebih dahulu sebelum dijemur.
d) Mengering
Ikan disusun di atas pemidai di bawah cahaya matahari seharian untuk dikeringkan.
e) Penyimpanan dan Pembungkusan
Ikan kering dimasukkan ke dalam kotak dan disimpan di tempat yang selamat pada suhu bilik.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment